Z czym podawać dipy?

Dobry dip powinien mieć intensywny smak i nadawać charakteru dodatkom, które są z nim serwowane. I tu pojawia się pytanie, jakie produkty powinny dipom towarzyszyć. Generalnie nie mogą być to rzeczy bardzo wyraziste, ponieważ to dip ma grać pierwsze skrzypce w materii smaku. Oznacza to, że dodatki muszą być generalnie neutralne. Z reguły gospodynie podają z dipami pocięte w kawałki surowe jarzyny – bez dodatku soli czy jakichkolwiek przypraw. Doskonale sprawdzi się marchew, seler naciowy, papryka czy liście kapusty pekińskiej i sałat.

Gość bierze kawałek, zanurza w dipie i zjada ze smakiem – prosta i efektowna przekąska doskonale wywiąże się z zadania. Niezłym pomysłem są też różnego rodzaju krakersy czy sucharki. Wzbogacone o dipa będą smakować wybornie, podczas gdy samodzielnie są dość nudną i jałową propozycją. Oddzielna kategoria to dipy deserowe, zwykle o smaku owocowym. Można w nich zanurzać różne rodzaje owoców lub lekko wytrawne ciastka. Są świetną alternatywą dla klasycznych deserów, które z czasem mogą się znudzić.