Skąd pozyskiwać zdrową żywność?

W dzisiejszych czasach znaczny procent produktów żywieniowych naszpikowany jest chemią. Środki konserwujące i inne tego typu substancje psują smak żywności, a także zmniejszają jej wartości odżywcze. Owszem, w sklepach możemy znaleźć całkowicie naturalną i ekologiczną żywność, jednak jej ceny potrafią być naprawdę wysokie.

Są jednak skuteczne sposoby na to, żeby stosunkowo tanim kosztem zdobywać zdrowe produkty. W najbardziej komfortowej sytuacji są osoby posiadające własny ogródek albo sad. W ciepłym okresie mogą one jeść owoce prosto z drzewa i świeże warzywa.

Jeśli posiadamy przy domu trochę wolnej przestrzeni, to warto byłoby ją przeznaczyć właśnie do takich celów. Owoce, na przykład borówki i jagody, można pozyskiwać bezpośrednio z lasu. Alternatywnym wariantem jest kupowanie żywności bezpośrednio od producenta.

Z owoców i warzyw warto robić przetwory. W tym celu warto zapoznać się z przepisami, które znajdziemy na przykład w Internecie. Do tego warto zdawać sobie sprawę z kilku uniwersalnych zasad.

Do przetworów należy wybierać wyłącznie najlepsze sztuki, czyli takie, które są odpowiednio dojrzałe, nieuszkodzone, nierobaczywe, no i jeszcze świeże. Ważne jest także dokładne mycie i wyparzanie słoików oraz szczelne ich zamykanie. Pamiętajmy również, że przetwory najlepiej przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.