Sery i wino

Degustacja wina jest wielką przyjemnością, a Włosi i Francuzi podnieśli ją wręcz do rangi sztuki. Obowiązują sztywne zasady odnośnie tego jak należy próbować wino, jak je podawać, wąchać i mieszać w szkle.

Tak się składa, że narody włoski i francuski obfitują nie tylko w wyborne trunki, ale również w bogactwo serów. Dość szybko odkryto, że ser może stanowić znakomity dodatek do wina – oba produkty podkreślają nawzajem swój smak i doskonale się uzupełniają.

Nie dziwmy się zatem, gdy w czasie degustacji w winiarni obsługa zaserwuje deskę serów. Należy podawać takie gatunki, które pasują do pitego aktualnie wina.

Do win wytrawnych zazwyczaj podaje się sery łagodniejsze, mające w sobie więcej mlecznej słodyczy. Do win słodszych z kolei lepiej nadają się sery słone, lekko pikantne, które będą równoważyć deserowe wrażenia z konsumpcji szlachetnego trunku.

Warto zapoznać się z poradnikami dotyczącymi parowania wina z serami, aby móc zaskoczyć gości profesjonalną wiedzą. Wzbogacimy tym samym własną kulturę degustacyjną.

www.12blot.pl