Ser topiony – czy aby zdrowy?

Dużym uznaniem wśród konsumentów cieszą się sery topione, ale ich status w świecie nabiału jest dość niski. Przede wszystkim przemysłowo uzyskiwane sery topione są serami jedynie częściowo. Zawierają zazwyczaj sporą ilość tłuszczu roślinnego, a także emulgatorów nadających im kremową, czasami lekko lejącą konsystencję.

Jest to również produkt zawierający sporą ilość soli, więc nie jest zaliczany do zdrowych. Mimo tych wad po topione serki od lat sięgają miliony konsumentów. Dobrze komponują się z pieczywem, więc regularnie goszczą na kanapkach.

Topione są oferowane w różnych wariantach smakowych, z dodatkiem ziół i przypraw, szynki lub w wersji naturalnej. Mają różną postać. Swego czasu najpopularniejsze były serki topione w formie trójkącików, później pojawiły się prostokąty, a ostatnimi czasy w dyskontach królują serki w większych plastikowych opakowaniach z zamknięciem.

Lubią je dzieci ze względu na wyrazisty smak, jednak nie należy ich jeść zbyt wiele z uwagi na kalorię i duży udział soli w składzie.

Wino jako prezent na wesele www.marcinkaminski.bedzin.pl