Ser jako piwna przekąska

Nie tylko wino jest bardzo dobrym towarzyszem dla szlachetnych gatunków sera. Z piwem jest tak samo. Części z nas piwo kojarzy się jako napój wyskokowy, imprezowy i trafiający w mniej wysublimowane gusta. To krzywdzący mit.

Prawdziwe piwo rzemieślnicze cieszy podniebienie mnogością smaków i aromatów, bazujących na użytych surowcach – słodach, chmielu i czasami innych dodatkach. Dotyczy to zwłaszcza piw górnej fermentacji, które cechuje szczególna intensywność i różnorodność. Takie trunki aż się proszą o to, by sparować je z doskonałymi serami. Coraz więcej serowarów dostrzega, że nie tylko winiarze są zainteresowani nabiałem z wysokiej półki.

Również wytrawni piwosze chcą łączyć smak różnych piwnych stylów z poszczególnymi gatunkami serów. Ser do piwa pasuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – podgrzany na grillowej patelni. Ciekawą propozycję stanowią również koreczki serowe z udziałem warzyw i ziół, które są wyborną przekąską między jednym a drugim łykiem piwa. Jeśli weszliśmy już w świat dobrego, rzemieślniczego piwa, zostańmy w nim i nie zapominajmy o serach.