Pyszny na kanapce

Ser żółty ma wiele zalet. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł wapnia – oczywiście pod warunkiem, że spożywamy ser prawdziwy, a nie jakiś dziwny erzac. Jego wadą jest to, że zawiera sporo tłuszczu, jednak dzięki temu, a także dzięki sporej ilości białka, jest bardzo sycący. Stąd zalecamy, aby kłaść plasterek sera na śniadaniową kanapkę.

Miejmy na uwadze, że nasz organizm spala kalorie ze śniadania w całości, a więc tłuszcz nie odłoży się w ciele. Solidna kanapka z dodatkiem sera sprawi, że będziemy syci, a to przecież bardzo ważne, aby móc poprawnie funkcjonować w pracy, w szkole czy na uczelni. Aby urozmaicić sobie posiłki, możemy sięgać po różne gatunki żółtych serów, przy okazji zwracając uwagę na różnice pomiędzy nimi. Niektórzy konsumenci są prawdziwymi koneserami i zajadają się nabiałem w różnych gatunkach, wyczuwając szereg niuansów.

Żółte sery doskonale komponują się z ciemnym pieczywem, które samo w sobie jest zdrowsze, a więc stanowi idealną propozycję na śniadanie, kolację lub pożywną przekąskę.