Produkty bez konserwantów

Z pewnością każdy z nas chciałby spożywać zdrową i ekologiczną żywność. Tego typu produkty potrafią być jednak bardzo drogie. Nie we wszystkich miejscowościach można je również dostać. Jeśli posiadamy działkę albo ogród, to jesteśmy w uprzywilejowanej sytuacji, ponieważ możemy samodzielnie wyhodować różnego rodzaju owoce i warzywa.

Warto spożywać je nie tylko latem czy jesienią. Żeby móc korzystać z tych dobrodziejstw przez cały rok, można robić z nich przetwory. Bardzo istotna jest właściwa selekcja owoców i warzyw na przetwory. Od razu powinniśmy odrzucić zepsute, spleśniałe, niedojrzałe i robaczywe sztuki.

Weki róbmy wyłącznie ze świeżych produktów – wtedy będą najsmaczniejsze. Najpopularniejszymi pojemnikami na przetwory są zwykłe szklane słoiki. Możemy skorzystać ze starych słoików albo specjalnie kupić nowe. Bez względu na to, skąd je pozyskaliśmy, powinniśmy sprawdzić, czy są szczelne oraz dokładnie je wyparzyć (w piekarniku bądź podczas gotowania).

Do niektórych przetworów dodaje się specjalne składniki, a do innych nie – warto dowiedzieć się o tym nieco więcej. Wszystkie muszą być jednak szczelnie zamknięte i przechowywane w odpowiednim miejscu, najlepiej w piwnicy. Jeśli pojawi się na nich pleść, to bezwzględnie musimy je wyrzucić. Odpowiednia ilość przetworów pozwoli nam przez cały rok jeść zdrowe owoce i warzywa, bez żadnych chemicznych dodatków.