Idealny do zapiekania

www.michalowianka.com.pl

Kolejny atut sera żółtego jest taki, że lubi wysoką temperaturę – oczywiście nie mamy na myśli warunków, w jakich należy go przechowywać. Ser ten doskonale się topi, więc jest idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, makaronów z pieca i rozmaitych innych dań, które przyrządzamy w piekarniku. Różne gatunki sera zachowują się różnie pod wpływem wysokiej temperatury. Zwykle uznaniem cieszą się te, które potrafią się ciągnąć i są elastyczne. Nie da się ukryć, że danie skryte pod taką serową pierzynką jest szalenie apetyczne.

Jeśli nie wiemy, czy dany ser nadaje się do zapiekania warto sprawdzić tę informację w internecie lub zapytać kogoś, kto już go używał. Generalnie większość serów żółtych na rynku sprawdza się w tej roli bardzo dobrze. Czasami w sklepach można kupić sery żółte w wiórkach, pakowane w woreczki. Są bardzo praktycznym rozwiązaniem – wystarczy posypać nimi danie i umieścić w piecu. Mniej leniwi sami zetrą kawałek sera na tarce.

Tak robią profesjonalni kucharze, bo mają wtedy pewność, że używają produktu najwyższej jakości.