Domowe przetwory

Przetwory z warzyw i owoców, które znaleźć możemy na sklepowych półkach mają różną jakość i smak. Jedne z nich są smaczniejsze, inne nieco mniej, ale z pewnością żadne z nich nie są w stanie równać się z przetworami domowej produkcji.

Warto więc robić weki, żeby przez cały rok móc cieszyć się smakiem pysznych polskich owoców i warzyw. Niektóre osoby rezygnują z robienia przetworów twierdząc, że się na tym nie znają.

Tak naprawdę robienie weków jest bardzo proste. Proporcje i przepisy na konkretne przetwory znajdziemy chociażby w Internecie, a kwadratowe słoiki możemy kupić za niewielkie pieniądze albo nawet wykorzystać stare pojemniki po majonezie i innych tego typu produktach.

Oczywiście, wszystkie słoiki musimy dokładnie umyć, a potem solidnie wyparzyć (gotować je we wrzątku lub włożyć na jakiś czas do rozgrzanego piekarnika). Kiedy będziemy mieli już gotowe pojemniki, to możemy zabierać się do selekcjonowania owoców i warzyw.

Na co powinniśmy tutaj zwrócić szczególną uwagę? Postarajmy się wybierać najlepsze sztuki, czyli takie, które nie są w żaden sposób uszkodzone, zarażone jakąś chorobą, zgniłe czy spleśniałe. Ważna jest także ich dojrzałość oraz świeżość – najlepiej zebrać owoce i warzywa tego samego dnia, którego będziemy robić z nich przetwory.

Domowe przetwory robi się stosunkowo szybko, łatwo, no i oczywiście nie potrzeba do tego jakiś dużych pieniędzy.