Dobre i złe kalorie w diecie Cathrine Zeta Jones

Dieta, którą stosuje Cathrine Zeta Jones może pretendować do miana idealnej. Nie ogranicza ona bowiem ilości spożywanych produktów, a jednocześnie pozwala aktorce chudnąć i to nawet sporo.

Istotą tej diety jest zasada, która mówi, iż produkty, które mają tę samą liczbę kalorii wykazują różne zdolności do odkładania się tłuszczu w organizmie. Cathrine Zeta Jones jada zatem niemal wszystko to, na co ma ochotę, bo okazuje się np.

że w odchudzaniu bardziej pomocne jest spożywanie makaronów, cielęciny, wątróbki czy indyka, niż jedzenie uważanych za dietetyczne bananów czy węgorzy. Podstawą tej diety jest wyselekcjonowanie produktów, które dzieli się na te dostarczające dobrych i złych kalorii.

Produkty z zakazanej listy to te, w których ponad 30 procent energii pochodzi z tłuszczu. Dobre kalorie znaleźć można zatem głównie w dorszu, łososiu, mięsie drobiowym, chudym mleku, ryżu, kaszy, większości owoców (poza np.

bananami i awokado). Unikać natomiast należy ziemniaków, wołowiny, wieprzowiny i białego pieczywa.