Co można zrobić z owocami?

Niewiele produktów żywieniowych może równać się z owocami zrywanymi prosto z drzewa, w których czuć jeszcze ciepło jesiennego słońca. Warto więc w sezonie jeść jak najwięcej świeżych owoców, a z tych, których nie damy już rady spożyć, warto robić przetwory, które również mogą być przepyszne.

Zrobienie przetworów nie jest ani zbyt czasochłonne, ani jakoś szczególnie trudne. Konkretne przepisy znajdziemy chociażby w sieci.

W tym miejscu skupmy się może na ogólnych zasadach, których powinno się przestrzegać podczas robienia weków. W pierwszej kolejności musimy zgromadzić odpowiednie naczynia.

Zazwyczaj korzysta się ze słoików. Jeśli zdecydujemy się na ten wariant, to musimy dokładnie przyjrzeć się każdemu słoikowi, sprawdzić, czy nie jest on uszkodzony i czy można go szczelnie zamknąć.

Później trzeba zająć się czyszczeniem oraz wyparzaniem – jeśli nie wykonamy tego należycie dokładnie, to nasze przetwory mogą się zwyczajnie nie udać. Nie tylko słoiki do weków powinny być w idealnym stanie – powinniśmy również wybrać najlepsze sztuki spośród zgromadzonych owoców.

Zrywajmy je bezpośrednio przed wekowaniem, żeby były jak najświeższe. Zwracajmy również uwagę na ich dojrzałość oraz na wszystkie ewentualne mankamenty (uszkodzenia mechaniczne, pleśń, robaki, zgnilizna).

Przetwory lubią chłód, więc przechowujmy je w chłodnych pomieszczeniach.

www.klinikadomow.pl